Esőtől esőig

IMG_6863

Péntek este elmentem az Eső irodalmi eseményre a Szolnok Galériában, az egykori szolnoki zsinagógában. Jászberényi Sándor és Kötter Tamás írásairól felolvasták, Muszatics Péter és Sára Júlia pedig beszéltek a filmről (különösen Alexandre Trauner művészetéről), és Jenei Gyula bemutatta az eseményt és vezette a beszélgetést. Jó volt hallgatni mindet. Még ha sok volt, amit nem megérttem, azonban érdekfeszítő volt, és sokat megtanultam. Szintén jó volt utána beszélni a magyar nyelvről kollégámmal, Fekete Mariannával, aki az Eső szerkesztőségi titkára és szerkesztőbizottság tagja is.

Az esemény előtt, kezdettem olvasni a Jászberényi Sándor történetete “Kifelé a pokol völgyéből,” és után elolvastam a többi részet (ámbár újraolvasni fogok, mert ezúttal csak néhany szót kikerestem a szótárban, annyira akartam az egészt történetet elolvasni).

IMG_6868

Ezen a felolvasásban a Trauner Filmfesztiválról megtudtam (ami itt volt, Szolnokon, a Tisza Mozi-ban). El akartam menni, de emlékszem csak tegnap este, amikor a legtöbb vége. Ma reggel azonban láttam az egyik lezáró részt: a nyertes filmeket a képzőművészeti kategóriában. Ezek gyönyörűek voltak; tartalmazták a filmeket Egy néző naplója (r. Jarosław Migoń), a lengyel művész Jacek Sroka-ról; A lélek nyomai (r. Martin Cooper), a kalligráfiáról és a kalligráfiai művészekről; Üzenet (r. Sulyok Gabriella), a Schmal Károly árnyék- és fényművészetéről; és másokat. A kedvencem az utolsó, de mindent élveztem (kivéve az egyik animációs rövidfilmet, de ez is érdekes volt).

Meglepetésemre és örömömre, a filmek után, ott láttam valakit, akit Budapestről ismerek. Bevezett engem egy művésznek (a családjából?), akinek művészete volt a Tisza Mozi-ban. Egy kicsit beszélgettünk, és megnéztük szobrait, majd hazakerékpároztam az esőben.

IMG_6871

One thought on “Esőtől esőig

  1. Diana, te valami csodálatos módon nyitott vagy a világra, biztos vagyok benne, hogy hamarosan nagyon jól fogod beszélni a nyelvünket. Fantasztikus, hogy milyen komolyan veszed az általad kitűzött célt, hogy megtanulj magyarul. Nagyon örülök, ha ebben segít a mi kiadványunk, az ESŐ szerzői, akik ha nem is tudnak róla, de a nyelvünket is megszerettetik. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s