Létezik-e a “nagy irodalom”?

IMG_6949

Az irodalmi konferenciákon és sok többi helyen, a kérdés gyakran felmerült, “Létezik-e a nagy irodalom?” Néhány ember mondják, hogy nem létezik, mert az irodalmi mű “minősége” szubjektív és kontextuális. Bár van erre valami igazság–hiszen a “nagyság” példái idővel megváltoznak–még mindig hiszem, hogy létezik a “nagyság,” és érdemes megkeresni. Ez nem található (végleges módon) a könyvek listájában, iskolai tananyagban vagy akár egy személy véleményében. Ezek mindannyian közelítenek valamit, egyetértenek egyes könyvekről és írókról, nem értenek egyet másokról.

Szóval mi ez? Az irodalom, ami sokszor olvasható? Irodalom, ami tartós? Igen, de úgy gondolom, hogy a nagy irodalom néha pillanatban is észlelhető. Ez az irodalom, ami megmutatja lehetőségeket (a nyelvben, az életben, a fejben és magában az irodalomban), amelyeket korábban nem ismertél. De ezek nem lehetnek triviálisak, és talán nem is érhetők el. Ahogy Rilke “Archaïscher Torso Apollós” végek, “Du musst dein Leben ändern” (“Meg kell változtatnom az életemet,” vagy Tóth Árpád fordítása szerint, “Változtasd meg élted!”)

(Változtasd meg élted!” elegáns, de hiányos, szerintem, mert a német szó “musst” [“kell”] egy kicsit elválasztja ezt a mondatot egy parancsból. Ez szinte parancs, de nem egészen, és a különbség fontos. A Tóth Árpád vers fordítása egyébként gyönyörűnek tűnik és hangzik.)

Jobb vagy rosszabb, nem változtatunk könnyen, és sokat elfelejtünk, így az irodalom újból és újra megnyithatja a lehetőségeket, nemcsak a gyakorlatban, hanem a képzeletben is. Sokszor mondhatjuk vagy gondolhatunk magunkra, “Meg kell változtatnom az életemet.” Az az irodalom, amely felébreszti ezt a megértést, nem egy fix készlet, de még mindig megkülönböztethető. Mindazonáltal, ilyen nagyság sok formában, méretben, és álcázásokban jön, és nem ugyanolyan módon látogat két embert (bár néha közelik ehhez).

Ez az utolsó napom Nashville-ben; Ma este és holnap visszajövök Magyarországra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s