Hála a taxisnak

img_7328
Tegnap, az iskola után, Debrecenbe mentem, hogy meghallgassam felolvasásakat és beszélgetést a halálról. Ebben az eseményen, melyet az Alföld irodalmi folyóirat tart, Áfra János szerkesztő beszélgetést folytatott Grecsó Krisztián író-költővel, Jenei Gyula költővel és Mészáros Márton irodalomtörténésszel, aki és olvastak az irodalmi műveikből. Sok gondolataim vannak az eseményről, ami fontos és megható volt. Hamarosan írok róla, talán angolul. De most szeretném írni (röviden) az utazásról.

Mentem kerékpárral a vasútállomásra. A vonaton ültem egy kabinban. Egy idős nő, egy hagyományos színes kendővel a feje körül, bejött és ült. Elkezdett beszélni velem. Amikor rájött, hogy a magyar nem anyanyelvem, kezdett beszélni a nyelvekről. (Az orosz és német nyelvet tanulmányozta az iskolában.) Aztán beszéltünk a költészetről. Elmesélte, hogy mikor emlékezett egy versre, de nem a szerzőre, úgyhogy megkereste interneten, és úgy találta, hogy a szerző Vörösmarty Mihály. A beszélgetés végére úgy éreztem, hogy aláltam egy új barátot, de nem tanultam meg a nevét.

Aztán felvettem a taxit a MODEM-be. Ez volt az első alkalom Debrecenben. A taxis először nem tudta, hol volt az épület, de aztán rájött, hogy más néven ismeri. De amikor megérkeztünk, láttam, hogy nincs elég pénzem (miután megadta neki az összes készpénzt, 150 forintra még szükségem volt). Nem volt idő az ATM-re. Mondtam “Elnézést,” és válaszolt, majdnem sírva: „Elnézést? Elnézést? Rendben van, csak menj.” Nagyon sajnálom, és utána, amikor visszatértem a vasútállomásra, megpróbáltam megtalálni, hogy adjam neki a fennmaradó pénzt és egy tippet. De sehol se volt. Ezért csak megköszönhetem a taxist, aki megbocsátott nekem, hogy nincs elég pénzem, és lehetővé tette számomra, hogy az eseményre menjek.

2 thoughts on “Hála a taxisnak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s