A nyári életem Dallasban

IMG_8616

Ez már a kilencedik nyár, hogy Dallasban tanítok (a Dallas Institute of Humanites and Culture-en). Szeretem a programot. Tanítunk irodalmat: a páros években epikusot, a páratlan években pedig tragédiát és komédiát. A diákok többnyire tanárok Dallasból és Fort Worthből. Itt egy tipikus nap:

Reggelizünk. 8:45-kor az egyikünk rövid megnyitó előadást tart. Aztán egy másikunk a délelőtti előadást (kb. 50 percig) tartja a főbb irodalmi művekről, amelyeket aznap megvitatunk.

Ezután két órára tartunk szeminárium megbeszéléseket. Mindannyian szemináriumcsoportot tartunk minden nap (hétfőtől péntekig).

Aztán ebédelünk. (A reggeli és az ebéd finom.) Ebéd után különböző délutáni események várhatók: írás, filmek, délutáni előadások, megbeszélgetések.

De a program jelentése az irodalmi művéiben található, és a vágyunkban, hogy jobban megértsük őket és tanuljunk egymástól. Ezen a nyáron a következő szerzők műveit olvassuk: Arisztotelész, Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Arisztophanész, Shakespeare, Soyinka, Lorca, Dostojevszkij, Morrison és mások. Eddig rövid előadást tartottam Nietzsche-ről, egy hosszú reggeli előadást Aiszkhülosz-ről (az Eumeniszekről), és egy délutáni előadást Szophoklészi Antigoné-ról. Meghallgattam kollégáim előadásait, szeminárium megbeszéléseket vezettem és részt vettem a délutáni eseményeken. Jó az irodalommal élni és ezt az időt töltöni kollégáimmal és minden résztvevő tanárokkal.

Nagyon egyszerű leírást adtam a korlátozott magyar nyelvem miatt. Jövőre jobban leírom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s