Miért nem adok angol magánórákat?

5952171-L

Sokszor az emberek tőlem kérdezik, hogy adok-e angol magánórákat, és meglepődnek, amikor nemet mondok. A válaszomnak legalább három oka van.

Az első az, hogy szabadidőmben általában magyarul szeretnék beszélni, nem pedig angolul. Ha nem merülök el a magyar nyelvbe, soha nem fogok tényleg jól beszélni. Talán a jövőben, ha már teljesen folyékonyan beszélek magyarul, a magánórák ötlete vonzóbb lesz.

A második az, hogy a szabadidőt fontosabbnak tartom, mint a pénzt, ha csak (alig) elég pénzem van. Sok független projektem van a tanításon kívül (fordítási, írási projekteim,  zsinagógai felelősségek stb.), és amikor nem dolgozom, szeretek kerékpározni vagy olvasni. Vagy találkozni a barátaimmal és ismerőseimmel. Vagy írni a magyar blogomban. Vagy játszani a csellót. Vagy gondolkodni.

A harmadik az, az irodalom az első tárgyam (a lelkem szerint), és ezen belül a nyelv és nyelvoktatás. Egész életemben, legalább tízéves koromtól, nagy részben azért nyelveket tanultam, hogy olvashassam az irodalmat az eredeti nyelven. Amikor elkezdtem tanítani angolul, és mindig utána is, irodalmat belefoglaltam az óráimba. Tehát esetleg irodalmi magánórákat angolul tartanék, de általában az emberek valami mást keresnek.

Mindamellett a diákjaimnak néha ingyenes magánórákat adok az iskolában (nem most, hanem a járványmentes időkben), például felkészülve a vizsgákra. De ezek átmeneti megállapodások, és tanítási munkám részének tartom. Szeretem a munkámat és a (nagyon elfoglalt) szabadidőmet is. Lehetőség van mindkettőre.

De az angol nyelvű beszélgetésnek tulajdonképpen sok lehetősége van! Például az American Corner-nak van beszélgető klubja és sok más ingenyes programja. Számos lehetőséget kínál a gyakorlathoz és tanuláshoz. Kukucskáljatok ki rájuk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s